Artykuł sponsorowany

Wybór zlewu gastronomicznego a ilość komór

Wybór zlewu gastronomicznego a ilość komór

Zlewy gastronomiczne odgrywają istotną rolę w profesjonalnej kuchni, ponieważ umożliwiają zachowanie odpowiednich warunków pracy. Właściwa higiena powierzchni, naczyń i urządzeń ze stali nierdzewnej, które znajdują się w restauracji, jest narzucona przez przepisy oraz zbiory zasad (takie, jak GHP). Jakie znaczenie przypisuje się jednak ilości komór w podobnym zlewie?

Kwestia higieny jest postrzegana znacznie bardziej surowo w gastronomii, nie tylko ze względu na prawo, ale również odpowiedzialność, jaką ponosi się za przyrządzanie jedzenia dla różnych i dużych grup klientów. Bezpieczeństwo żywności to sprawa nadrzędna w każdej restauracji, ponieważ kontaminacja może prowadzić do chorób układu pokarmowego. Należy więc dbać o czystość wszystkich powierzchni i elementów wyposażenia, jakie znajdują się w lokalu, żeby stosowne czynności przebiegały w należytym porządku oraz bez większych wypadków.

Jak wybrać odpowiedni zlew gastronomiczny? 

Profesjonalne i kompletne oprzyrządowanie ma duży wpływ na sprawność pracy całego lokalu. Nie inaczej jest ze zlewem, który powinien mieć optymalną ilość komór – to parametr zależny przede wszystkim od wielkości restauracji oraz nasilenia ruchu. Większe urządzenia (najlepiej ze stali nierdzewnej) są również uznawane za wygodniejsze przy myciu naczyń. Jak tłumaczą specjaliści z firmy Komat, modele „jednokomorowe” sprawdzą się w przypadku małych kuchni, np. w food truckach. Należy przy tym pamiętać, aby „czasowo” rozdzielić mycie produktów.

Poszczególne surowce (np. warzywa oraz mięso) należy oczyszczać osobno, konieczne jest też oddzielne mycie naczyń czy rąk. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się na nabycie większych zlewów, tzn. przynajmniej dwukomorowych, dzięki którym nie trzeba odkażać „instalację” po jednokrotnym użyciu, by móc opłukać inną kategorię produktu. Proponowane urządzenia ze stali nierdzewnej są o wiele bardziej wygodne, zwłaszcza z dodatkowym wyposażeniem, m.in. „ociekaczem” czy półką. Niektórzy stawiają również na zakup modeli trzykomorowych.

Zakup zlewu gastronomicznego – ważne kwestie 

Podobna instalacja powinna sama być łatwa w czyszczeniu i odporna na trwalsze zabrudzenia, aby zachować higienę wszelkich powierzchni, surowców czy naczyń. Warto też zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wyprodukowany zlew – najbardziej polecane są urządzenia ze stali nierdzewnej, ponieważ metal nie reaguje z substancjami, jakich używa się w kuchni. „Budulec” nie reaguje także z wyrobami spożywczymi – jest zatem w pełni bezpieczny dla żywności, którą przyrządza się w lokalu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.