Stal nierdzewna jako materiał o szerokim zastosowaniu
Mianem stali nierdzewnej określa się szeroką gamę metali, które łączy jedno: w ich składzie znajdziemy chrom. Ten pierwiastek odpowiada za wyjątkowe właściwości tego materiału – stal nierdzewna jest bowiem nie tylko odporna na korozję, ale również kwasy. Jednocześnie nie wchodzi w reakcję z substancjami znajdującymi się w produktach spożywczych, w związku z czym znajduje szerokie zastosowanie przy produkcji mebli gastronomicznych.
Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom stali nierdzewnej oraz możliwościom jej zastosowania w gastronomii.
Właściwości stali nierdzewnej
Stal, która jest stopem żelaza i węgla, sama w sobie jest materiałem niezwykle wytrzymałym, a jednocześnie łatwo poddającym się obróbce. Jej największą wadą jest jednak korozyjność. Z tego względu do stali dodaje się co najmniej 10-11% chromu, który znacznie poprawia jej właściwości. Tak powstaje stal nierdzewna, z której można stworzyć m.in. estetyczne i funkcjonalne, a jednocześnie odporne na działanie korozji i kwasów meble gastronomiczne.
Na przedmiotach wykonanych ze stali z dodatkiem chromu powstaje tzw. warstwa pasywna, czyli ochronna powłoka, która ma zdolność samo odbudowy. Dzięki temu ich powłoka zawsze jest lśniąca, a także łatwo się czyści, co ma związek z niską porowatością tego materiału. W związku z tym może być stosowana w kontakcie z żywnością – dlatego właśnie do produkcji basenów, zlewów i stołów gastronomicznych stosuje się najczęściej właśnie stal nierdzewną.
Zastosowanie stali nierdzewnej w gastronomii: baseny, stoły, szafy, okapy, zlewy
Dlaczego stal nierdzewna jest materiałem o tak szerokim zastosowaniu? Wpływ na to mają również inne jej właściwości: meble z niej wykonane są lekkie, a jednocześnie stabilne. Wytrzymują uderzenia oraz nie odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury lub środków chemicznych. Dlatego właśnie firma Alkos – producent stołów i okapów gastronomicznych wykonuje swoje meble ze stali nierdzewnej. Dzięki temu, choć meble te nie należą do najtańszych, wytrzymują lata intensywnej eksploatacji.
Ze stali nierdzewnej powstają nie tylko stoły i okapy, ale również baseny, zlewy jedno- lub dwukomorowe, szafy przelotowe i magazynowe. Wpływ ma na to również fakt, że powierzchnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcję z substancjami, które znajdują się w produktach spożywczych, a więc mogą mieć więc bezpośredni kontakt z żywnością. Zapewnia to nie tylko bezpieczeństwo, ale również gwarantuje wygodę pracownikom, dlatego nic dziwnego, że to właśnie ten materiał jest stosowany do produkcji mebli dla gastronomii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana